Hidas aamupäivä. Ihanaa. Luen Flow-lehteä, josta nautin suuresti. Lontoossa ollessani ostin lehden aina pienestä lehtishopista, siitä meidän hoodeilta, joka on ollut siinä ”aina”. Intialainen herra joka kauppaa pitää sanoi kohdatessamme aina jotain kivaa pientä ja rupattelimme hetken niitä näitä. Myös näin yrittäjänä minulle tuli hyvä mieli, että ostin säännöllisesti aina tästä samasta ”Intian herran shopista” lehteni. Se oli minun pieni tukeni pienelle yrittäjälle. Se tuntui hyvältä, kuten myös ne pienet sanat ja kuulumiset mitkä vaihdoimme ja joskus kuulin myös sen, mikä oli kurjaa hänen elämässään. Sekin oli jotenkin koskettavaa ja omalla tavallaan merkityksellistä, meille molemmille, uskoisin.
Nyt vaihdan näitä samoja kuulumisia täällä Kerimäellä, maailman suurimman puukirkon kylässä, Savonlinnan kupeessa. Leikillisesti puhumme Temppel-kylästä. Kauppa (K-Market Sairanen), apteekki, alko, kukkakauppa ja paikallinen Kerimäen Casino eli Kaivoska-kahvila tarjoaa pullaherkut, lihapiirakat ja jätskit kauppareissulla. Onpa mukava istahtaa siihen terdelle kaffelle ja katsella kylän tapahtumia ja huikata tutuille heit ja kuulumiset. Niin tein kyllä usein myös Lontoossa. Siinä meidän kulmilla on paljon pieniä kaffiloita ja kauppoja ja ihmisiä joita ihmetellä ja ihastella.
Luen juttua The rise of soft skills, jossa puhutaan siitä kuinka teknologia on pienessä ajassa kehittynyt huimasti ja korona aika on tuonut valtavan digi- hyppäyksen ihmisten teknologia taitoihin ja innovaatioihin. Tässä ajassa Soft skills, pehmeät taidot kuten empatia, luovuus ja joustavuus ovat tärkeimpiä kuin koskaan, kirjoittaa myös Jocelyn De Kwant.
Joustavuus, luovuus, empatia – ahhhhh! Jos mietit kuinka paljon joustavuutta, luovuutta ja empatiaan on nyt korona aikana tarvittu, niin uskon että moni sanoo, ettei ilman näitä olisi tästä selvitty.
Futuristi Christian Kromme, jonka kokemus tulee tekniikan sektorilta on kirjoittanut kansainvälisen best sellerin Humanification: Go Digital, Stay Human, hänen mukaansa meidän tulisi omaksu teknologia, mutta pysyä inhimillisinä, koska siinä on yksilön ja yhteisöjen voima ja vahvuudet. Taidot, joita tulevaisuudessa tarvitsemme yhä enemmän ovat pehmeitä inhimillisiä taitoja. Tarvitaan taitoja, jotka ovat enemmän yhteydessä sydämeen kuin aivoihin, sanoo Kromme.
Mitä ovat Soft Skills, pehmeät taidot? Filosofi Andy Wible määritteli ne 2015 TED Talkissa näin.
Soft Skills taidot ovat henkilökohtaisia, sosiaalisia, emotionaalisia viestintätaitoja, sekä älyllisiä taitoja, joita käytetään missä tahansa kontekstissa.
kielellisiä taitoja, henkilökohtaisia tapoja, ystävällisyyttä, luovuutta, empatiaa, resilienssiä (kyky selvitä vastoinkäymisistä), mukautumista, välittämistä…
Hard Skills n. kovat taidot ovat kolikon toinen puoli: tekniset ja käytännölliset taidot, eli kaikki se tieto ja taito mitä tarvitset omassa ammatissasi ja aktiviteeteissäsi.
Kaikki tämä resonoi minussa siksi, että myös Nlp:ssä, erityisesti Generative Nlp:ssä on molemmat puolet läsnä. Molempia tarvitaan, se on päivänselvää. Ilman Nlp-tekniikoita ei olisi työvälineitä niihin muutoksiin ja uuden oppimiseen mitä Nlp:llä on tarjottavana. Mutta yksistään tekniikka ei toimi pelkästään, tai toimii vain päässä ja ei tunnu miltään ja ei lopulta asetu osaksi omaa elämää uudeksi taidoksi. Pelkkä tekniikka on hard skill.
Monesti olen sanonut, että jos minun pitäisi opettaa vain Nlp tekniikoita, niin tämä ei olisi minun laji. Ideat ja oivallukset, prosessit ja informaatio syntyvät ja käsitellään päässä. Virta ja energia niihin tulee syvemmältä ihmisestä itsestään läsnäolon kautta ja yhteydestä sydän taitoihin kuten Christian Kromme sanoo: tarvitaan taitoja jotka ovat yhteydessä enemmän sydämeen kuin aivoihin. Voisi sanoa että sydän taidot kuljettavat tekniikat maaliin. Ja matkasta voi nauttia enemmän ja yltäkylläisemmin.
Nlp:n ydinkysymys on Miten? Miten sydäntaitoja löydetään, opitaan ja saadaan taidoiksi omaan elämään kaikkialla missä olet ja toimit.
Sydänlämpöistä kesää!
Tavataan pian, rakkaudella, Reetta